Türkiye'de kullanımı her geçen gün artan kağıt ve Karton Çanta, çevre dostu olmaları nedeniyle de tercih ediliyor. Kağıt ve karton çanta üretiminin ülkemizde artmasıyla birlikte bir çok firma da bu alanda yeni yatırımlar yapmaya başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi merkezlerde yoğunluk kazanan üretici firmalar, gelişen teknolojiye yaptıkları yatırımlarla birlikte kağıt çanta ve Karton Çanta üretiminde hem tiraj hem de kalite olarak çok iyi noktalara ulaşmış durumda.Bu konuda uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikimiyle sektöre yeni bir soluk olmayı hedefleyen Boss Ambalaj, İzmir’de faaliyetlerine başladı. Basım sanayinde 15 yıllık deneyim ve tecrübesiyle 2014 yılında kurulan Boss Ambalaj, bir çok alanda kullanılan ve her geçen gün tercih edilmeye devam eden kağıt saplı karton çantaüretiminde hem kalite, hem de fiyat bakımından rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.
Yüksek Kalite & Uygun Fiyat
Boss Ambalaj, üretimini yaptığı kağıt ve karton çanta ürünlerinde, kaliteli üretim ve uygun fiyat politikası gütmektedir. Bir çok firmanın faaliyet gösterdiği sektörde, bir adım öne çıkmanın sadece fiyatla olmayacağının bilincinde olan Boss Ambalaj, müşterisine uygun fiyatın yanı sıra, kalite anlamında da beklentileri karşılayacak bir hizmet sunmaktadır. Son teknolojiye sahip makine parkında üretmiş olduğu kağıt ve karton çanta çeşitlerini, başta Ege Bölgesi olmak üzere, tüm Türkiye geneline ulaştıran Boss Ambalaj, kalite ve uygun fiyat hizmetinin yanı sıra zamanında ürün teslimatıyla da müşterileri tarafından tercih edilmektedir.
Kullanılan Kağıt Özellikleri
Boss Ambalaj‘ın kağıt ve karton çanta üretiminde kullandığı farklı kağıt seçenekleri de mevcut. Kağıt saplı çantalarda, genelde 100gr. beyaz ve kahverengi kraft kağıt kullanılıyor. Bu kategoride üretilen çantaların sapları da kağıt olarak tercih ediliyor. Baskı aşamasından sonra gelen katlama, yapıştırma vb. işlemlerin tamamının makinelerde gerçekleştirildiği bu kategorideki üretimlerde, standart olarak kullanılan 100gr. kağıtların yanı sıra, özel siparişlere göre farklı gramajlarda kağıtlar da kullanılabilmekte.Kraft kağıt çeşitlerinin yanı sıra, özellikle ip sap tercih edilen çanta modellerinde ise, 200 ile 300 gr. arasında kağıtlar tercih edilmektedir. Daha yüksek mukavemete sahip olan bu ürünlerde, kağıt kalitesi olarak da krome karton (dışı beyaz, iç tarafı gri renk) veya amerikan bristol (iç-dış beyaz renk) kağıtlar tercih edilmektedir. Bu ürün grubunda çantanın büyüklüğüne göre veya taşıma mukavemetine göre kağıt gramajları değişkenlik gösterebilmektedir.
Kağıt ve Karton Çantanın Üretim Aşaması
Kraft kağıttan üretilen karton çantaların üretimi tam otomatik makinelerde yapılmaktadır. Siparişi verilen çantanın öncelikle grafik ekibimiz tarafından tasarımı yapılmakta ve müşteriye farklı alternatifler halinde sunulmaktadır. Müşteri tarafından beğenilen tasarım, daha sonra baskı aşamasına alınmaktadır. Burada 4-5 renk ofset baskı makinelerinde 100gr. kraft kağıda basılan çanta, baskı değerlerinin kontrolünden sonra çanta yapım ünitesine gönderilmektedir. Çanta yapım ünitesinde kullanılan son sistem otomatik makinelerde, basılan çanta tabaka halinde makineye yüklenmekte ve katla, yapıştırma, sap takma ve traşlama gibi aşamalardan geçerek, çanta halini almaktadır. Bu aşamaların tamamı otomatik makinelerde yapılmakta ve çıkış ünitesindeki yetkili tarafından son kontrolü yapılarak müşteriye sevkiyatı için paketlenmektedir.Diğer ürünlerimizin üretim aşamasında ise, insana dayalı el işçiliği ön plana çıkmaktadır. Özellikle 200-300gr. krome karton veya amerikan bristol kağıtlardan üretilenip saplı çantalar, yine grafik aşamasında müşterimizin beğendiği tasarımın baskı ünitesine alınmasıyla başlar. Bu ürünlerimizde de yine 4-5 renk son sistem ofset baskımakinelerimizde baskısı yapılan çantalar, daha sonra selefon kaplama ünitesine alınır. Burada, müşteri isteğine göre, mat veya parlak selefon uygulaması yapılan çanta, daha sonra kesim ünitesine alınır. Kesim ünitesinde çantanın çizim bıçağına göre kesimi yapılarak katlama ve yapıştırma bölümüne sevk edilir. Bu aşamada çantanın katlaması makinelerde yapıldıktan sonra, yapıştırma ve ip sap takma bölümü personelimiz tarafından elde yapılmaktadır. Seri bir üretim halinde yapılan bu aşamadan sonra, çanta son kontrolleri yapılarak, müşteriye sevkiyatı için paketlenir.
Neden Kağıt Çanta ve Karton Çanta?
Günümüzde çevre duyarlılığın daha da artması ve gelişen teknoloji ile birlikte hem ekonomik, hem daha şık duran kağıt ve karton çantaların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde geri dönüşümü en fazla olan ürünlerden biri de kağıt ve kağıt mamulleridir. Ülke insanımızın her geçen gün çevreye gösterdiği duyarlılıkla birlikte kullandığı ürünlerin ve araç-gereçlerin de çevreye zarar vermemesine özen gösteriliyor.Bilimsel araştırmalara göre karada 800 yıl, denizde ise 400 yıl gibi uzun bir sürede yok olan plastik poşetlerin yerini, kağıt ve karton çantaların alması hiç şüphesiz çevre duyarlılığı bakımından da büyük önem arz ediyor. Araştırmacılar, ülkemizde yıllık 5 milyar adet civarında plastik poşet kullanıldığını belirtiliyor. Peki bu plastik poşetler nereye gidiyor? Bir kısmı çöpe, bir kısmı ise doğaya bırakılıyor. Yukarıda da belirtildiği gibi karada 800 yıl gibi bir süre zarfında yok olan bu poşetlerin çevreye ve canlılara verdiği zararı tahmin etmem zor değil. Peki bu plastik poşetlerle ilgili geri dönüşümü mümkün değil mi? Tabii ki mümkün, ancak plastik poşetlerin geri dönüşümü çok yüksek maliyetler. Kaldı ki, geri dönüşümden elde edilen plastikle yapılan oyuncaklar, plastik malzemeler ve torbalar sağlığa zararlı. Çöplerde yakılan plastik poşetlerin yakılmasından çıkan gazlar ise ölümcül. Bilimsel araştırmalardan elde edilen verilerden biri de, son yıllarda artan kanser hastalığının en önemli sebeplerinden birinin de plastik kullanımının fazla olması. Peki bunun farklı bir çözümü yok mu? Tabi ki tüm bu sayılan zararların ortadan kalkması için yapılması gereken, poşet kullanımında kağıt ve kağıt ürünlerindenyapılan torba-poşet kullanmak. Günümüzde bir çok ülke plastik poşet ve torba kullanımını yasaklamış durumda. Bunların yerine kağıt ve karton poşetler ve bez poşetler kullanılıyor. Ülke insanımızın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bununla birlikte hükümet yetkililerinin de bu konuda caydırıcı önlemler alması veya kağıt ve karton poşet kullanımına yönelik çalışmalar yapması gerekiyor.
Kağıt ve Karton Çantanın Geri Dönüşümü…
Kullanım ömrü veya işlevi bitmiş bir ürünün, tekrar işlenerek hammadde olarak kullanılması, geri dönüşüm olarak tanımlanmaktadır. Yeniden dönüştürülebilir ürünler, büyük oranda enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Kullanılmış bir kağıt ve karton çantanın geri dönüşümü sağlanarak tekrardan imalatta kullanılmasında hava kirliliğini %75-80 azaltabildiği gibi, su kirliliğini %30, su kullanımını ise %40 oranlarında azaltmaktadır. Örnek olarak bir kullanılmış kağıt ve karton çantanın tekrardan kağıt hamuruna katılmasıyla ortalama 7 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Taşıyıcı poşet olarak ülkemizde en çok kullanılan malzeme plastik poşetlerdir. Ancak bugün dünya üzerinde gelişmiş ülkelere bakıldığında, taşıyıcı poşet olarak çevreye verilen zararları bakımında plastik poşet kullanımı farklı yöntemlerle azaltılmakta, bunların yerine kağıt ve karton çanta kullanımı yaygınlaştırılmaktadır. Geri dönüşümü, maliyet bakımından da plastik poşete göre oldukça düşük olan kağıt ve karton çantaların da, ülkemizde her geçen gün kullanım oranı artmaktadır. Bilinçlenen toplumumuz, kağıt ve karton çanta kullanımının plastik poşetlere göre çevre dostu ve geri dönüşümü kolay olması nedeniyle daha fazla tercih etmeye başlamıştır.Kağıt ve karton çantalar doğadan 3-5 ay içerisinde yok olurken, plastik poşetler 800-1000 yıl gibi uzun bir sürede doğada yok olabilmektedir. Kağıt ve karton çantaların geri dönüşüm işlemi, öncelikle kağıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılmasıyla başlar. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kağıt lifleri, geri dönüşmüş kağıt üretiminde kullanılır.
Kağıt ve Karton Çantanın Türkiye’deki Tarihi
Türkiye’de karton çanta imalatı ilk olarak 1980’li yılların sonu, 1990’ların başlarında yapılmıştır. İlk üretilmeye başlandığında maliyet bakımından yüksek rakamlarda çıktığı için, daha çok kaliteli giyim mağazalarının ve kurumsal firmaların tercih ettiği bir ürün olmuştur. Ancak gelişen matbaacılık sektörü ile birlikte, kağıt ve karton çanta tüketimi arttığı gibi maliyetler de aşağılara inmiştir.İlk dönemlerde daha çok el işçiliğine dayalı bir ürün olan kağıt ve karton çantalar, basımı yapıldıktan sonra katlama ve kırım işlemleri büyük oranda makine de ancak yapıştırma ve ip saplarının takılması gibi uygulamalar ise tamamen insana dayalı el işçiliği ile yapılmaktaydı. Dolayısıyla yüksek tirajlı siparişlerde teslimat süresinin geç olması, el işçiliğinin fazla olmasıyla birlikte oluşan yüksek maliyetler, karton çantadan ziyade, plastik poşet kullanımını artırmıştır.Ancak günümüzde, gelişen matbaacılık sektörü ile birlikte, Kağıt Çanta büyük bir bölümü makinede el değmeden yapılmaktadır. Basılı kağıdın makineye yüklenmesiyle birlikte, kırım, katlama, kağıt sap takma ve yapıştırma işlemlerinin yapıldığı entegre makinelerin üretimi, kağıt ve karton çanta maliyetlerinde düşüş yaşatırken, bu ürüne talebi de artırmıştır.
Ülkemizde, başta İstanbul olmak üzere, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimize bulunan kağıt ve karton çanta imalat tesislerinin, yüksek yatırım maliyetleriyle gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde, doğaya ve insana zararlı olan plastik poşetlerin yerini, artık hem çevreye katkısı hem de geri dönüşümü kolay olan kağıt ve karton çantalar almıştır.Bir çok ülkede hükümetler, kağıt ve karton çanta kullanımının artırımı ile ilgili farklı projeler üretirken, ülkemizde de bir çok yerel yönetimler kağıt ve Karton çanta kullanımına yönelik projeler hazırlamaktadırlar. Bu ürüne artan talep, doğal olarak yatırımcıların da bu alanda yatırım yapmalarını sağlamakla birlikte yeni istihdam alanları da oluşturmaktadır. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda, hangi sektör olursa olsun, kağıt çanta ve karton çantaihtiyacı duyanlara, en ekonomik ve en iyi çözümü sunan Boss Ambalaj, bu alanda tüm firmaların çözüm ortağı olmayı hedeflemektedir. Kağıt ve karton çanta ihtiyaçlarınıza en doğru cevabı Boss Ambalaj da bulabilirsiniz.
Boss ambalaj olarak sizler için ürettiğimiz ürünler.